QBWat
Programma voor beoordeling van de biologische waterkwaliteit volgens de Europese Kaderrichtlijn Water
 
Download-pagina
Alle hier aangeboden bestanden zijn kostenloos te downloaden. Om QBWat7 te gebruiken moet u zich echter wel laten registreren. Dat wordt mogelijk gemaakt als het programma voor het eerst wordt gestart na installeren en kost maar enige minuten. QBWat7 is daarna direct te gebruiken, maar wel met beperkingen. Voor volledig gebruik moet een licentie worden gekocht.
Programma
QBWat versie 7.00g dd 23-1-2023 wordt aangeboden als setup-programma dat het programma installateert inclusief snelkoppelingen en verwijder-optie. Omdat sommige systemen het downloaden van exe-files blokkeren wordt het setup-programma ook ingepakt aangeboden als zip-file.
Setup-programma als exe-file
Gezipt Setup-programma (als u geen EXE-files kunt downloaden)
Installatie-instructies (volledige uitleg en verkorte instructie)
Vorige versie
Ten behoeve van afspraken over de te gebruiken versie of voor controle van oude berekeningen zijn ook oudere versies beschikbaar. Let echter op de beperkingen die deze versies kennen: lees de update-notities daarover.
versie 6.05:Setup-programma (zip)

Nog oudere versies zijn op aanvraag beschikbaar.
Update-service
Als geregistreerde gebruiker kunt u een update het gemakkelijkst installeren door in het programma zelf de optie 'CheckUpdates' te gebruiken - vanaf versie 7 onder Menu, Help - en dan de instructies te volgen.
Registratreerde gebruikers krijgen bovendien een attendering per e-mail als er een nieuwe update beschikbaar is.
Overige
Handleiding
U kunt het eerste hoofdstuk van de handleiding ('Snelle start') gebruiken voor het afronden van de installatie en om op eenvoudige wijze een eerste analyse te starten. De handleiding bevat alle details over invoer- en uitvoerfiles, aanwijzingen voor interpretatie van de resultaten en technische specificaties.
De handleiding is een PDF-bestand en is ook bijgevoegd in het programmapakket en te openen via het Menu: Help, Handleiding.
Voorbeeldenbestand
In de handleiding is een complete uitleg over invoerbestanden gegeven. Het hier aangeboden MS-Excel-bestand bevat verschillende tabbladen met veel voorkomende situaties, maar met fictieve data. Vervang de gegevens door uw eigen gegevens, verwijder de aanwijzingenteksten en sla op als CSV-bestand.
Voor de opbouw van IM-metingen files wordt verwezen naar de website van IHW.