Beschrijving
Een nevendoelstelling van het bureau is het ontwikkelen en op de markt brengen van computersoftware, in de eerste plaats voor ecologisch onderzoekers.
| | QBWat Berekening van de KRW-Maatlatten |
QBWat berekent de beoordeling van biologische waterkwaliteit volgens de maatlatten die zijn opgesteld volgens de Kaderrichtlijn Water.
Het programma leest een willekeurig bestand met gegevens over de aanwezigheid van macrofyten, fytobenthos, fytoplankton, macrofauna en vissen van een waterlichaam en produceert een bestand met voor alle monsters, voor alle waterlichamen en voor alle kwaliteitselementen een score tussen 0 (slecht) en 1 (zeer goed). Ook worden alle scores van deelmaatlatten, indien gedefinieerd, en de rol van alle soorten bij de beoordeling weergegeven.
QBWat wordt door vrijwel alle betrokkenen bij de KRW-beoordeling in Nederland gebruikt.
| | Thys3 Database voor biologische gegevens |
Thys3 is de werknaam voor een databasesysteem dat de basis gaat vormen voor de nieuwe Windows-versies van de programmas QBWat en SynDiaT.
Het databasesysteem zal ook als zelfstandig derde generatie opslagsysteem voor biologische waarnemingen worden ontwikkeld.
De essentie van het systeem is dat het omgaat met meerdere soortenlijsten, waarbij alle soortnamen aan determinatiewerken zijn gekoppeld, maar ook standaardlijsten en eigen praktijknamen. Daardoor kan het waarnemingen duurzaam beheren en data uitwisselen volgens alle denkbare standaarden; waar ook ter wereld in gebruik en wanneer dan ook, inclusief beoordelings- en indicatorsystemen die met verouderde standaarden werkt.
Verder heeft het programma een aantal andere mogelijkheden die momenteel door geen enkele vergelijkbare database goed worden ondersteund en dient primair om te laten zien hoe het beter kan. Software-ontwikkelaars wordt uitdrukkelijk uitgenodigd de hier ontwikkelde principes over te nemen.
| | SynDiaT Syntaxonmische Diagnose Tool |
SynDiat is een programma voor het identificeren van vegetatieopnamen.
SynDiaT leest vegetatieopnamen uit een bestand en vergelijkt deze met een syntaxonomische systeem (typologie) naar keuze, om dan vast te stellen tot welk syntaxon (type) de vegetatie behoort.
Bij de (interactieve) analyse worden alle syntaxa en soorten die een rol spelen bij de afwegingen op scherm getoond.
Voor de ervaren vegetatiekundige een handige geheugensteun bij een snelle, maar diepgaande analyse;
voor de beginnende vegetatiekundige en bij het werken met een onbekende typologie een gemakkelijke manier om te leren.
SynDiaT is in DOS ontwikkeld, een nieuwe versie onder Windows is in ontwikkeling
| | OpName2 Database voor vegetatieopnamen |
OpName2 is een database-programma voor veldwaarnemingen waarin per waarneming meerdere, maar steeds wisseldende soorten zijn aangetroffen.
OpName2 is in de eerste plaats ontwikkeld voor het beheer van vegetatieopnamen, maar is ook zeer geschikt gebleken voor andersoortige waarnemingen, zoals micro-organismen of macrofauna in watermonsters.
Gebruikers kunnen de database inrichten naar hun eigen behoeften.
Elke soortenlijst of combinatie ervan en elke manier van scoren van
een soort is op een eenvoudige manier in te stellen.
De database-engine van OpName2 wordt ook gebruikt binnen SynDiaT en QBWat.
OpName2 is in DOS ontwikkeld met behulp van hulpsoftware van derden die niet verder wordt ontwikkeld. De ervaringen met OpName2 worden gebruikt bij het opzetten van het nieuwe systeem onder de werknaam Thys3.
OpName
Invoer van vegetatieopnamen
OpName is een van eerste programmas die in Nederland zijn gemaakt (in 1988) om op een eenvoudige manier vegetatieopnamen in te voeren op een PC en op te slaan in een Cornell Condensed Format file. Alle soortnamen verschijnen in een lijst op het beeldscherm en door de beginletters aan te slaan werden de soorten snel gezocht en eventueel verder met pijltjestoetsen aangewezen. Deze techniek was toen alleen nog maar bekend bij het digitale spoorboekje van NS voor het snelzoeken van stationsnamen.
OpName is onder andere door honderden studenten van de WUR gebruikt tijdens hun opleiding. OpName is niet verder doorontwikkeld omdat er betere systemen kwamen die ook datafiles konden bewerken en beheren, zoals TurboVeg (Alterra) en OpName2.