Ringonderzoek Watervegetatie 2025
 

Afgelast

Nadere informatie volgt

Een ringonderzoek is een wezenlijk onderdeel van derdelijns kwaliteitsborging. Bij een ringonderzoek wordt een vergelijking gemaakt tussen de prestaties van verschillende instanties. Bij het ringonderzoek voor watervegetatie worden de prestaties van medewerkers van die verschillende instanties bij het maken van vegetatieopnamen in natte ecosystemen vergeleken.

Opzet

Er zijn twee onderdelen.
1. Soortherkenning. De deelnemers krijgen 40 soorten planten aangeboden die op naam moeten worden gebracht. Alle deelnemers nemen ook een of twee soorten mee en die worden in overleg met de auditor aan de verzameling toegevoegd.
2. Schatten van bedekking en andere parameters. Op een aantal locaties in het veld op korte afstand van elkaar worden door de deelnemers metingen gedaan en schattingen uitgevoerd. Dit betreft de indeling in zones, de breedte, diepte, etc. van deze vegetatiezones en de totale bedekking van de verschillende groeivormen en van enkele per locatie aangewezen soorten.
Iedere deelnemer gebruikt zijn eigen protocol of werkwijze, maar de voorschriften in het Handboek Hydrobiologie zijn maatgevend voor wat van de deelnemers wordt verwacht.
Onderlinge vergelijking vind plaats op basis van gemiddelde uitkomsten, eventueel gecorrigeerd naar het oordeel van de auditor. De resultaten worden geanonimiseerd, maar alle deelnemers krijgen wel inzicht in hun eigen scores en worden niet verplicht tot geheimhouding daarvan. Er wordt een verklaring van deelname en score uitgegeven die kan worden aangeboden voor certificering of accreditatie.

Datum en Locatie

Het veldwerk vind plaats op dinsdag 3 juni en als er voldoende inschrijving is ook op dinsdag 10 juni.
De opnamelocaties worden later bekend gemaakt, maar liggen op een (redelijk) centrale plaats in Nederland.

Organisatie

Het ringonderzoek is een initiatief van de werkgroep macrofyten, een informeel platform van mensen die vegetatiekundig onderzoek doen voor waterbeheerders.
De organisatie is in handen van Roelf Pot, die ook als auditor optreedt.
Het ILOW heeft het werkplan geaccordeerd (voldoet aan regels van kwaliteitsborging).

Meer informatie

Uitgebreidere beschrijving van het ringonderzoek
Handboek Hydrobiologie: Stowa
Eerder ringonderzoek: rapport uit 2012; rapport uit 2017

Aanmelding

Voorlopig niet meer mogelijk